zelefkracht haal de kracht uit jezelf - body mind release - lieke akkermans

“Help, de winter staat voor de deur”

Als je gevoelig bent voor de invloed van het winterseizoen

Ken je dat? Je hebt ontzettend genoten van de zomer, de vrijheid, ruimte, rust en het fijne weer. Het licht en de warmte tijdens de zomermaanden doen mij goed. Ik krijg de nodige energie en ook mijn opgewekte humeur profiteert ervan. Toch komt er altijd een moment waarop ik voel en besef: deze fijne flow wordt dadelijk uitgedaagd door Koning Winter. Als hoogsensitief persoon beleef ik alles intens en zo ook de pracht van de herfst. De geuren en kleuren in het bos, de eekhoorntjes die bedrijvig door het park huppelen op zoek naar nootjes en de prachtige paddenstoelen die tevoorschijn komen. De zonnige dagen zijn nu echt een cadeautje. Ik ben regelmatig buiten te vinden, voor een lange wandeling of lekker rommelen in de tuin. Het maakt me rustig en blij. Ik voel dat de zon minder krachtig wordt, het potje vitamine D3 staat vanaf nu op het aanrecht en zorgt voor een dagelijkse portie zon in capsulevorm. Het is essentieel om de waarde van deze belangrijke stof juist nu op peil te houden, echter, de échte zon doet voor mij zoveel meer. Herken je dat? Alsof bij de eerste meer krachtige zonnestralen in de lente, de batterij van je lijf weer aan gaat. Vroeger begreep ik weinig van mensen die ‘mopperden’ over het gebrek aan zon of een naderende winterdepressie. Ook al zullen zij die gedachte van mij niet gehoord hebben, hen bied ik, met terugwerkende kracht, mijn oprechte excuses aan. Ik wil jullie laten weten dat ik het nú begrijp, echt! Op het moment dat oktober in zicht komt weet ik, de tijd van minder energie komt eraan. Net als de eekhoorn bereid ik me voor. Mijn huis is altijd wel schoon en opgeruimd, opruimen zorgt namelijk voor rust in mijn hoofd als ik veel prikkels heb gehad. HSP kent zoveel voordelen 😉. Nu is er extra aandacht voor sfeer en gezelligheid. Want in een fijn en comfortabel huis wil je zijn. Geurkaarsen van kaneel en sinaasappel branden rijkelijk, bessentakken pronken in de vaas en etherische olie die past bij de stemming van het moment staat klaar. Eucalyptus bijvoorbeeld, maakt mij vrolijk en meer actief. Ik druppel het op de deurmat, op een steentje in alle kamers en zelfs de stofzuiger maak ik er blij mee. Creatief bezig zijn geeft mij de nodige energie, voor mij vormt ook daar de natuur een inspiratiebron. Ik maak grote kransen van alles wat de herfst te bieden heeft. De geur waarmee het huis zich vult, maakt veel goed.

In deze periode keer ik meer naar binnen. Hoe voel ik me vandaag, wat wíl ik nu doen in plaats van haasten en moeten, wat heeft mijn lijf nodig? Soms vraagt mijn lijf om actie en ga ik sporten of wandelen, een ander moment kruip ik onder een dekentje op de bank en lees ik een boek of kijk een serie. Meditatie en momenten van stilte en ademen helpen mij om aanwezig te zijn in mijn lijf en mijn behoeftes trouw te blijven. Ik probeer nu extra goed te voelen welke voeding mijn lijf nodig heeft en energie geeft. En soms, ja soms bak ik een heerlijke appeltaart met de kinderen. Want ook dat hoort erbij. 

Al deze dingen helpen mij om de winterperiode fijner te beleven. En toch zijn er ook van die dagen waarop niets helpt, ik baal van het druilerige weer dat vermoeid maakt of vergeet écht te luisteren naar mezelf. Dan komt misschien wel de allerbelangrijkste en soms moeilijkste les van het leven: aanvaard wat er is, laat het zijn en je zult merken dat het weer licht(er) wordt.

Iedereen ervaart de seizoenen op een eigen manier. Ik wil je stimuleren om goed naar jezelf te luisteren. Naar wat je nodig hebt om je goed en krachtig te voelen. Luister naar je grenzen in periodes waarin je het moeilijk hebt en vooral ook naar je behoefte. En maak dáár werk van, omdat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven! 

Ben lief voor jezelf en je lijf, creëer en geniet van de mooie momenten die de winter jou te bieden heeft. 

….en dan toch nog dit: vind jij het moeilijk om jezelf op nummer één te zetten of te luisteren (en handelen) naar je échte behoeftes? Thuis of op je werk zijn immers zoveel ballen hoog te houden. Of pas jij je voortdurend aan, aan alle wensen en eisen die anderen aan jou en het leven lijken te stellen? Het is voor velen van ons herkenbaar. 

Merk je dat daardoor veel van jouw energie verloren gaat? Of voel je inmiddels dat dit niet meer dé manier is voor jou? 

Lukt het jou dan om deze periode op onderzoek uit te gaan? Naar wat jouw innerlijke criticus tegen jou zegt? Wat maakt dat jij je grenzen niet aangeeft? Welke overtuigingen of angsten houden je tegen om er écht iets aan te doen? Kun je deze loslaten?

En welke kostbare spiegel houdt jouw omgeving je voor? Als jij een veeleisende omgeving ervaart bijvoorbeeld, kan het dan zijn dat jij zelf ook hele hoge eisen stelt? Aan jezelf, je partner, de kinderen, het werk of de omgeving?