zelefkracht haal de kracht uit jezelf - body mind release - lieke akkermans
zelefkracht haal de kracht uit jezelf - body mind release - lieke akkermans

“Mijn rugzak is zo zwaar”

Hoe gebeurtenissen in jouw leven ballast geven en hoe je deze écht loslaat.

Veel mensen hebben bewust of onbewust last van hun verleden. We denken geregeld terug aan vervelende of traumatische gebeurtenissen. Ze beïnvloeden hoe we ons voelen, onze gedachten maar ook of we een gezonde relatie aan durven gaan of met zelfvertrouwen een  moeilijk gesprek voeren. Wist je dat het niet de gebeurtenis zelf is waar we last van hebben? We hebben last van de beperkende gevoelens en overtuigingen die we hebben gekoppeld aan deze gebeurtenis. Hans de Waard, ontwikkelaar van de Body Mind Release methode,  heeft in zijn boek en tijdens de opleiding die ik bij hem volgde zijn inzichten hierover gedeeld. In deze blog deel ik deze inzichten graag met jou. Je leest hoe je aan ballast komt, wat deze met je doet en hoe je deze effectief kunt loslaten.

Onderzoek toont aan dat onze ballast voor 95% bepaalt hoe jij je voelt, denkt, gedraagt, handelt en in het leven staat. Het beïnvloedt de keuzes die jij maakt en de mate van stress en spanning die jij ervaart in bepaalde situaties. Deze ballast bepaalt tot wie jij je aangetrokken voelt en of iets wel of niet lukt in jouw leven

Hoe kom jij aan ballast?

Body Mind Release legt dit uit aan de hand van de volgende metafoor: 

Vergelijk jezelf eens met een luchtballon. Jij vliegt hoog in de lucht. De lucht in je ballon staat voor alle positieve gevoelens die jij bij je draagt. Denk hierbij aan rust, zelfvertrouwen, succes, zelfliefde, creativiteit en levensvreugde. Het mandje van de luchtballon staat voor het bekende ‘rugzakje’. Daar wordt de ballast in opgeslagen. 

Een groot deel van de ballast die wij bij ons dragen komt voort uit ervaringen uit het verleden. Hoog in de lucht is de ballon gevuld met positieve gevoelens. Maar door elke vervelende gebeurtenis daalt de ballon telkens een stukje. 

Een voorbeeld: stel jij geeft je hart voor het eerst aan iemand en deze belazert jou. Op dat moment sta jij in meer of mindere mate open voor de energie die in jouw lichaam komt. Je voelt de spieren in je lichaam verkrampen, we noemen dit gevoelens. Wij kleuren deze in door beperkende conclusies, dit noemen we overtuigingen. Denk aan conclusies zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ga mijn hart nooit meer geven’, ‘ik ben niet mooi, te dik of te dun’. Gevoelens zijn dus ingekleurd door overtuigingen.

Verliezen van positieve gevoelens

In dit voorbeeld hebben beperkende gevoelens en overtuigingen het mandje van jouw ballon gevuld en verzwaard. Maar wat gebeurt er met de lucht in jouw ballon? Vóór die vervelende gebeurtenis had jij vertrouwen in jezelf en de ander, was je positief en wellicht tevreden over je uiterlijk. Door deze gebeurtenis zou jij zomaar een deel van deze positieve gevoelens kunnen verliezen. Dus wanneer beperkende gevoelens ‘in’ je komen, moeten positieve gevoelens plaatsmaken. Andersom geldt dat natuurlijk ook! Door het loslaten van het verleden maak je weer ruimte voor het terughalen van jouw positieve gevoelens. 

En dan….sta jij niet meer in je kracht

Door de vervelende gebeurtenissen en traumatische ervaringen in jouw leven, wordt jouw mandje met belastende gevoelens en overtuigingen steeds zwaarder. Door het verlies van positieve gevoelens, ontsnapt er ook steeds meer lucht uit jouw ballon. De luchtballon daalt en daalt, totdat deze op de grond staat. Jij hebt nog nét voldoende kracht om zelfstandig te staan, je ervaart het leven als moeizaam en zwaar. Er hoeft op dat moment maar iets vervelends te gebeuren en jij valt. Vergelijk het met wegzakken in de modder. 

Ballast overnemen van anderen en de maatschappij

Wist jij dat je ballast ook kunt overnemen van een ander? Stel je voor, je partner of kind komt gespannen of boos thuis. Dan reageer jij hierop. Het kan zomaar zijn dat jij tegen jouw partner zegt: Ik raak gestrest van jou. Of jij voelt je ineens moe worden terwijl je zojuist nog vrolijk en ontspannen was. Als je dat voelt dan heb je iets overgenomen van de ander. Ook nemen wij, als kind in de buik van onze moeder, ballast over. Stel je voor, jouw moeder voelt zich onzeker of niet gewaardeerd. Dan kan het zomaar zijn dat wij dit overnemen. Hoogsensitieve kinderen zijn hier nog gevoeliger voor. Op vergelijkbare wijze pakken wij overtuigingen en denkbeelden ook op via kranten of tv. 

Wat ballast met je doet

Nu jij weet dat de ballast die jij bij je draagt bestaat uit beperkende gevoelens en overtuigingen, angsten en programmeringen, begrijp je vast ook dat deze ballast jouw denken, voelen en handelen beïnvloedt. Ik geef enkele voorbeelden: getriggerde gevoelens en overtuigingen trekken corresponderende gedachten aan, waardoor jij gaat piekeren. Ook de hypothalamus speelt een rol, deze signaleert getriggerde gevoelens en zorgt ervoor dat je bijnieren cortisol produceren. Je voelt je gestrest en reageert onder andere door vecht- en vluchtreacties. Angsten zoals verlatingsangst, angst voor de toekomst of angst om te falen kunnen ervoor zorgen dat je meer passief of afhankelijk van anderen in het leven staat. En wist je dat het gemis van bepaalde positieve gevoelens bepaalt tot wie jij je aangetrokken voelt? Namelijk iemand die deze gevoelens wel heeft! Hoor jij jezelf weleens zeggen: ‘met jou voel ik me weer gelukkig’ of ‘met jou heb ik weer vertrouwen in het leven’? Daarmee zeg je eigenlijk: ‘zonder jou voel ik me ongelukkig’ of ‘zonder jou heb ik geen vertrouwen in het leven’. Afhankelijkheid van een ander remt jou en kan gevoelens van gemis of jaloezie veroorzaken. 

Hoe je rugzak écht minder zwaar wordt: loslaten van ballast

Binnen de Body Mind Release methode heeft Hans de Waard de mogelijke ballast die mensen ervaren in kaart gebracht. Als therapeut kan ik deze gericht voor jou uittesten. Ook de positieve gevoelens die wij bij ons mogen dragen en de metaforische ballon hoog in de lucht laten vliegen, zijn in kaart gebracht. Door middel van een unieke loslaatmethode ga jij jouw ballast gericht loslaten en alle door jou zo gemiste positieve gevoelens terughalen. De ballast die jij loslaat is definitief weg. Ook leer jij hoe je na dit traject zelfstandig verder door kunt groeien waardoor jij je volle potentieel daadwerkelijk kunt leven. 

Wil jij meer lezen? Bestel dan het boek van Hans de Waard. Het is een echte aanrader!
Bestel boek.

Voel jij dagelijks de last van de zware rugzak die je mee sjouwt? Zelefkracht is er voor jou als je weer in je kracht wilt staan. Start nu jouw persoonlijke Body Mind Release traject en neem contact op.